Imaginea este luată de aici: https://greece.greekreporter.com/2020/07/25/travellers-to-greece-from-romania-bulgaria-must-show-negative-coronavirus-test/ și reflectă foarte bine realitatea.

Când Grecia a anunțat că va fi nevoie de un test Covid la intrarea în țară, noi eram la o săptămână de vacanță. Instinctul a fost să ne facem câteva programări pentru test (3 mai exact, la Sanador, Regina Maria și Gral Medical).

Marea dilema al testului a fost: cum se numără cele 72 de ore? De la prelevare sau de la eliberarea rezultatului? Pentru a elimina orice risc, la câteva zile înainte de programări am început să sunam și să întrebam cât durează.

Singurul care la care termenul initial era 24 de ore a fost Gral Medical, așa că am rămas la ei. Ulterior am primit SMS că și ei și-au extins timpul de răspuns la 48 de ore dar nu prea mai aveam opțiuni. Așa că am păstrat programarea.

Despre restul fie am “auzit” că durează mult mai mult, fie termenul dat a fost 72 de ore (nu mai știu care a fost care).

Testul covid

Programarea a fost la 7:50 și am fost sfătuiți să mergem cu 10 minute mai devreme.

Odată ajunși acolo, ni s-a făcut triaj epidemiologic, am plătit și apoi am făcut recoltarea. De menționat că persoana care ne-a făcut recoltarea era echipată corespunzător și schimba cele 2 perechi de mănuși de fiecare dată. (știu că este normal dar vreau sa punctez asta)

Cu mici cozi ici-colo, să zicem că am stat 30 de minute la clinică.

Rezultatele le-am primit online (după ~12 ore !!) și ne-am dus a doua zi, conform recomandărilor, să le ridicam ștampilate. De data asta cred ca am stat 5 minute și practic am fost gata de drum in 24 de ore de la recoltare.

FUN FACT

Am încercat și programul propus de primărie numit Vacanta 2020, și am primit răspuns cu 2 zile înainte de plecare:

Se pare că nu se poate, e timpul scurt și … clinicile par de vină.

Intrarea în Grecia

Deși am stat într-un camping foarte aproape de graniță, și nu ne grăbea nimeni, marea era nerăbdătoare sa ajungem :).

Până în ora 9 am ajuns la graniță, unde era o coadă ordonată de către polițiștii bulgari. Prin ordonată se înțelege că atunci când s-a auzit “uite-l p-ăsta de Dâmbovița” – care depășea coloana- , politia a venit și l-a trimis înapoi. Mai era câte unul care avea treaba la o benzinărie mai în fata și trecea dar nimeni nu e perfect.

Zvonurile erau că stăm la o coadă de 5KM, însă realitatea era că poliția ne-a oprit pe autostradă pentru a nu aglomera vama. Practic după am trecut de filtrul politiei (~1 oră), am mers 2-3 km până la coada de la vamă … unde am stat … și am stat.

Am reușit în cele din urma să ajungem la vama, unde nu ne cere nimeni nici o dovadă (a testului !?) și suntem trimiși la test. Trimiși este mult spus. Ni se spune să îl facem. Parcăm undeva în apropiere și așteptăm deschiderea “cabinetului”. Testul se face la o măsuță portabila unde 2 … amatori e mult spus … se pregătesc de treabă.

Un “manager” ne întreabă dacă trebuie sa facem test (pentru că aparent nimeni nu comunică cu nimeni), spunem că da și ne spune să stam la măsuța portabila, că se deschide in câteva secunde. 10-15 minute mai târziu, cei 2 încă se chinuie să deschidă punctul de lucru.

Reușesc într-un final (nu găseau mănuși) și începem recoltarea. Suntem primii. Tipa cu bețișorul mă torturează (apăsa in gât cu voioșie :)) ). Îi spun să încerce mai ușor, însă degeaba. Pana la urma zice ca e ok, și trecem mai departe.

Ea continuă testele cu aceleași mănuși (!?).

Legat de numărul de teste … nu știu dacă erau testate chiar 1/3 persoane, personal mi s-au părut mai multe, cert este că sâmbătă dimineață marea coada din vama (am pierdut în total 3 ore) este generată de incompetența celor care fac testul covid.

După recoltare am trecut mai departe, cu senzația de voma și întrebându-ne cum ar fi fost să nu ne oprim la test (nu verifica nimeni).

Câteva zile mai târziu scriu acest articol de pe plaja 🙂

P.S. N-a spus nimeni nimic despre teste, deci presupun că rezultatele au fost negative.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *