Am început planificând ceva prin Halkidiki.

Știind că avem două săptămâni la dispoziție, am ales să mergem în 3 locații.

Prima variantă era câteva zile pe fiecare braț plus încă o locație. Din păcate campingul ales pe Cassandra ne-a răspuns că din motive de covid, rezervarea minimă este 5 zile așa că am sărit peste și am ales să coborâm până aproape de Volos.

Cele 3 locații alese sunt: Thalatta Village Camp (imens, un adevărat sat), camping Stolos la sud de Katerini și camping Siska lângă Volos. Pentru că drumul este destul de lung, am ales să poposim la Camping Kromidovo în Bulgaria.

Detalii despre Camping Kromidovo este aici: https://ruloteala.ro/2020/camping-kromidovo/

Articolul despre Thalatta Village Camp este aici: https://ruloteala.ro/2020/thalatta-village-camp/.

Articolul despre Camping Stolos este aici: https://ruloteala.ro/2020/camping-stolos/

Vor urma și celelalte.

Socoteala d-acasă nu s-a potrivit însă cu cea din târg. La Thalatta am stat 6 zile însă în următoarele am stat doar câte 3 zile, adăugând pe traseu și Campsite Vrachos Kastraki lângă Meteora.

Harta finală a arătat așa:

Despre drum:

Am plecat în jurul orei 10 de lângă București, imediat ce am avut rezultatele testelor covid cu stampilă. În cazul nostru au fost inutile – vezi https://ruloteala.ro/2020/grecia-si-testul-covid/

Decizia de a ne opri la dus în camping aproape de vama cu Grecia a fost foarte bună. Nu puteam pleca mai devreme pentru că nu aveam stampila pe test, orice amânare practic scurta din cele 72h de validitate ale testului așa că am plecat cât de devreme am putut și ne-am oprit in Kromidovo peste noapte.

Probabil o decizie înțeleaptă ar fi fost să trecem granița după-amiază, nefiind foarte departe de Thalatta, la o ora la care probabil ar am fi trecut repede. Dar marea nu mai avea răbdare, asa ca la 9 am strâns și am plecat. Am petrecut în total aproximativ 3 ore în vamă.

La întoarcere am plecat in jurul orei 12 de la Meteora și am trecut vama spre Bulgaria imediat. Cumva de data asta a fost coada la intrarea in România, noaptea, la ora 2 (30-40min).

E tare că sunt multe autostrăzi in Grecia, problema este ca le plătești foarte des. Autorulota noastră are 3.3 m, ceea ce face ca taxele sa fie destul de ridicate. Ne-am jucat și cu “avoid tolls” pe telefon însă trebuie reținut ca sunt cazuri unde e mult mai bine pe autostrada. Un exemplu concret este o taxă înainte de un tunel de 6 Km prin munte.

Sau altul inainte de un sir de tunele prin munte de ~17 Km.

Despre campinguri în general

Cu o singura excepție, la Stolos, sâmbătă, când a fost o zi de naștere la restaurantul campingului, este foarte multa liniște in camping-uri. Orele declarate sunt de pe la 23-00 pana la 7-8 + câteva ore la prânz și sunt respectate.

In general sunt multi copii care se joaca, ei mai “perturba” linistea. In rest, nu asculta nimeni muzica la boxe, nu țipă, fiecare își vede de vacanța lui.

Țin să menționez că toate campingurile in care am fost sunt parcelate, cu apă și curent în apropiere, se plătește cu cardul, au market, restaurant și plajă (unde este cazul). De la market am luat in principiu bere rece și cărbuni. Deși arată bine aprovizionate, pentru mâncare nu mi s-au părut ok. Dacă te poți opri pe drum (inclusiv la cei care au tarabe pe marginea drumul – care apropo – dau bon fiscal) este mult mai bine.

Biciclete sau alt mijloc de transport

Dacă pleci cu autorulota ar trebui cel puțin biciclete. Thalatta este atât de mare încât dacă stai in partea opusa de market și n-ai un mijloc de transport … mai bine te lipsești 🙂 Am văzut ca unele autorulote au garaj de scuter, foarte utile în cazul ăsta.

În unele locuri se pot închiria biciclete (Thalatta – 12€ / zi).

Cât am stat în camping

Initial planul a fost 6-4-4, însă ne-am dat seama că după o săptămână de stat la soare am vrea să vedem mai multe locuri, așa ca am schimbat planul (din mers) la 6-3-3-1 și am adăugat o zi de reveneala din concediu acasă.

Schimbarea a fost fără vreo problemă, practic m-am dus și am spus ca vrem sa plecam și am plătit cat am stat, chiar dacă aveam rezervări pentru mai multe zile.

Dacă la Sikia am sunat să întrebăm dacă putem merge mai devreme, la Vrachos (Meteora) ne-am dus direct, fără nici un fel de rezervare.

Ce aș face diferit data viitoare

Sigur aș încerca o vacanță în care să stăm câte 3-4 zile în fiecare camping, fără rezervare în prealabil. Pur și simplu să mergem, ne campam, ne bronzam, exploram și când consideram ca am văzut cam tot, ne mutam în alta parte.

Poate un mijloc de transport motorizat ne-ar determina să stam mai mult într-un loc, și in Halkidiki și lângă Volos erau niște dealuri destul de serioase și nu puteai merge foarte departe cu bicicleta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *